Aromatyczne paprykowe danie rodem z Węgier. W Polsce najczęściej jedzone z kiełbasą i pieczywem. Ilu kucharzy, tyle przepisów jest na leczo. Genialnym dodatkiem do tegoż jest gorczyca i obowiązkowo papryka, ale uwaga podsmażona na oleju / smalcu. My przygotowaliśmy wersję fit, której kaloryczność bliższa jest wodzie niż tradycyjnemu leczo przyrządzanemu na smalcu i z kiełbasą, 22 kCal na 100 g. Potrawa przyrządzona zgodnie z założeniami postu dr Ewy Dąbrowskiej.
W naszym leczo bazą są pomidory i cukinia. Przyjrzyjmy się bliżej drugiemu składnikowi. Cukinia, czyli letnia dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Ważną jej cechą jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ma wiele witamin oraz minerałów cennych dla naszego zdrowia.
Wspaniale można ją faszerować warzywami lub mięsem w wersji mniej fit, albo piec z czosnkiem i papryką lub z dodatkiem słonego sera feta.

Komentarze
Prześlij komentarz