Warzywa kiszone i marynowane

Ludzie od wieków próbują konserwować żywność, aby przechowywać ją możliwie jak najdłużej. Kiszenie oraz marynowanie to fantastyczne metody bez użycia sztucznych konserwantów. Rzecz jasna warzywa kiszone są bardziej wartościowe. 

Kiszonki mają nieocenioną wartość dla organizmu, przede wszystkim są wspaniałym probiotykiem i dostarczają witamin B1, B2 i B3, są też dość dobrym źródłem witamin, A, C, E, K oraz potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia. Dla nas najważniejsze jest to, że są pyszne. Produkowane są w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Polecane do wzbogacenia diety lub podczas postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej. Po zjedzeniu zawartości słoika warto wypić kiszonkę, latem polecamy na zimno. 

Bogactwem naszych warzyw marynowanych jest ocet jabłkowy, który reguluje poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na cholesterol, pobudza trawienie i reguluje kwasowość soków żołądkowych. Część z nich słodzimy sokiem, aby można było je spożywać w celu urozmaicenia postu warzywno-owocowego dr Ewy Dąbrowskiej. Po zjedzeniu warzyw pozostały płyn można pić rozcieńczony z wodą na czczo przed posiłkiem.

Ocet jabłkowy jest pozyskiwany z jabłek pod wpływem bakterii z rodziny Acetobacter. Ocet jabłkowy jest prawdziwym fenomenem obniża cholesterol, obnża ryzyko chorób serca, reguluje poziom glukozy, rozcieńczony z wodą może być używany jako kosmetyk (płukanka do włosów, tonik), przydatny w płukankach na ból gardła. Nasz ocet jest robiony w pełni naturalnie z całych jabłek, niefiltrowany i naturalnie mętny. Nie dodajemy konserwantów ani barwników. Ocet zawiera matkę octową, co powoduje, że może się zbierać osad (o galaretowatej strukturze), ale zawiera najwięcej dobroczynnych substancji.

Komentarze